Malatya’da yapılacak konutlarla ilgili Bakan Kurum’dan değerli açıklama
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 11 ilin ortasında yer alan Malatya’da üretimine başlanan ve devam eden proje alanları için Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde Uyum Toplantısı düzenledi. 6 Şubat felaketinden büyük ölçüde etkilendi. Toplantıya valiler, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı, milletvekilleri, STK’lar, iş adamları, kanaat önderleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Bakan Murat Kurum, devletin tüm güç ve imkanlarını seferber ederek bir ayı geride bıraktıkları karanlık gece olan depremin yıkıcı etkisini silmeye çalıştıklarını söyledi. Depreme maruz kalan diğer illerde olduğu gibi Malatya’da da çalışmaların büyük bir seferberlik anlayışıyla aralıksız devam ettiğini, konutların yapılacağı yerleri belirlediklerini belirtti.
“KARDEŞLERİMİZİ KIRMAK İÇİN BURADAYIZ”
Malatyalı kardeşlerimizin acılarını paylaşmak, kardeşlerimizin yaralarını sarmak için burada olduğumuzu söyleyen Bakan Kurum, ” 718 mahallemizde zarar gören her taşı yerine koymak, onarmak ve yeni konutlarımızı Malatya’ya kazandırmak için buradayız. ‘Yüzyılın doğal afeti’ niteliğindeki depremler, 11 ilimizde büyük hasara yol açarken, 85 milyon vatandaşımızın yüreğinde derinden hissedildi. İlk andan itibaren tüm vatandaşlarımız hep birlikte deprem bölgelerine akın etti. Deprem bölgesindeki 11 ilimiz için yapılması gerekenler çerçevesinde herkes seferberlik ve anlayış ruhuyla mücadele etti. Aziz milletimizin her ferdi bu acıyı en derinden yüreğinde hissetti ve bugün itibariyle bir ayı geride bıraktığımız o karanlık gecenin izlerini silmek için hep birlikte bu çabayı gösteriyoruz.” söz konusu.
“DEPREM İNCELEMESİNE KADAR BURADA OLACAĞIZ”
Bakan Kurum, ilk andan itibaren devletin tüm gücünü ve imkanlarını şok bölgesine aktardıklarını vurgulayarak, ” İlk andan itibaren yaşadığımız acıları dindirmek ve vatandaşlarımıza yardımcı olmanın gayreti içerisindeyiz ve bu anlayışla çalışacağız. Bu anlayışla deprem bölgesini canlandırana kadar burada olacağız, vatandaşlarımızla el ele olacağız.” söz konusu.
Seferberlik anlayışımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve 85 milyon vatandaşımız tek yürek olarak bir arada olacak ve inşallah bu zorlu süreci hep birlikte aşacağız” dedi.
Bakan Kurum, diğer 10 ilde olduğu gibi depremin en yıkıcı etkilerine maruz kalan illerden biri olan Malatya’da olduklarını bildirdi. Malatya, ilk depremin ardından vatandaşlarımızın yola çıkması nedeniyle ölümlerin az olduğu ancak ağır yıkımın yaşandığı illerimizden biridir. Bu nedenle Kahramanmaraş, Pazarcık merkezli depremde en ağır hasar gören illerin başında geliyor. Ve seferberlik anlayışımızla çalışmalarımızı sürdürerek inşallah 85 milyon vatandaşımız tek yürek ve birlikte olur, bu zorlu süreci hep birlikte atlatırız inşallah. Doğal süreksiz barınma ve hasar tespit çalışmaları noktasında, deprem sonrası, arama kurtarma çalışmaları sonrası konteyner kentler, çelik yapılar, süreksiz barınma alanları için konteyner kentler, TOKİ’miz, Emlak Konut ile uyumlu olarak çadırkent kurulumu sonrası, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve AFAD, vatandaşlarımızın süreksiz konutlarının prefabrik yapılardan yapım sürecini yürütmekteyiz.dedi.
“GAZİANTEP, KAHRAMANMARAS, ADIYAMAN, OSMANİYE VE KİLİS HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINI TAMAMLADIK”
Türkiye’de depremden etkilenen tüm iller için hasar tespit çalışmaları çerçevesinde bugün itibarıyla Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye ve Kilis’te hasar tespit çalışmalarının tamamlandığının altını çizen Bakan Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:
” Depremden etkilenen illerimizde 5 milyon 117 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 712 bin binayı inceledik ve 651 bin 416 bağımsız bölüm olmak üzere 232 bin 632 binanın derhal yıkılacak veya ağır hasar görecek şekilde yıkıldığını tespit ettik. Malatya’da 90.347 bağımsız bölümden oluşan 32.195 binanın yıkılmış, derhal yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. İnşallah birkaç gün içinde önümüzdeki 6 ilimizde de hasar tespit çalışmalarını tamamlayarak e-Devlet üzerinden vatandaşlarımızı bu konuda ilk andan itibaren bilgilendireceğiz. Ve bu bildirimler ile hak kazanma sürecini başlatmış olacağız.‘ ifadelerini kullandı.
“CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK AFET KONUT ÜRETİM MOBİLİ”
” Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konutu üretim seferberliği kapsamında afet evlerinin yapım sürecini başlattık ve ilk kazmalarımızı ellerimizle vurduk.” Bakan Kurum, “Asrın felaketinde bir devletin milleti için alabileceği en hızlı tedbiri, sahada yapılabilecek bütün çalışmaları, Cumhurbaşkanımızın AFAD’da bizzat koordine ettiği ve bugüne kadar yapmış olduğu çalışmaları sahada gösterecek en hızlı reflekse sahibiz” dedi. ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcılarımız, Bakanlarımız, milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımız alabilir.Deprem mağdurlarımızın sıcak yuvalarına ulaşabilmeleri için çalışmalarımıza devam ediyoruz.” söz konusu.
“MALATYA’DA TOPLAM 66 BİN 230 KONUT VE 21 BİN 549 KÖY KONUTU İNŞA EDECEĞİZ”
Bakan Kurum, Malatya’da daimi ikamet için ilk sözleşmelerin imzalandığını belirterek, “ Malatya’da toplam 66 bin 230 konut ve 21 bin 549 köy konutu yapacağız, zemin etüt çalışmalarının tamamlandığı, en gerçek yerin ve temelin en sağlam olduğu bölgelerde çalışmalarımıza başladık. Bu kapsamda bilim adamlarımızın ışığında, bilimin ışığında, öğretmenlerimizle birlikte, yerel yönetimlerimizle birlikte en gerçek yeri belirleyip yapım sürecini başlatıyoruz. Bu kapsamda 21 Şubat’ta başlattığımız ihale süreçlerinde Gaziantep’te 7 bin 890 konut, Adıyaman’da 1 bin 161, Kilis’te 645, Hatay’da 1677, Kahramanmaraş’ta 5 bin 630, Şanlıurfa’da 897, Malatya’da 2 konut bulunuyor. Adana’da 420, Adana’da 590 ve Osmaniye’de 152 olmak üzere toplam 21 bin 62 konutun inşaatına fiilen başladık.terimleri kullandı.
“21 ŞUBATTA BAŞLADIĞIMIZ İNŞAAT HAREKETİ İLE TOPLAM 27.849 KONUTUMUZUN 9 MART’A KADAR İNŞAATINA BAŞLAYACAĞIZ”
Bakan Kurum, Kahramanmaraş Afşin’de 588, Göksun’da 499 ve Malatya Yeşilyurt’ta 1542 olmak üzere 2 bin 629 konut için sözleşme yaptıklarını belirterek, ” Bugün Adıyaman Tut’ta 431, Gaziantep İslahiye’de 427, Nurdağı’nda 479, Kahramanmaraş Göksun’da 605, Türkoğlu’nda 525 olmak üzere toplam 2.468 konutun sözleşmelerini imzalıyoruz. Yarın Malatya Battalgazi’de 681, Akçadağ’da 333, Akçadağ’da 676 konut için yine 9 Mart’ta ihaleye çıkacağız. Ve 21 Şubat’ta başlattığımız imalat seferberliği ile 9 Mart’a kadar toplamda 27 bin 849 konutun üretimine başlamış olacağız.” söz konusu.
“2 AY İÇİNDE 11 İLDE 244.343 KONUT, YAKLAŞIK 50 BİN KONUT, 309 BİN KONUT ÜRETİM SÜRECİNE BAŞLAYACAĞIZ”
Bakan Murat Kurum, yer seçtikleri köy evlerinin inşaatına başladıklarını belirterek, ” Bu kapsamda Gaziantep ve Kahramanmaraş’taki 1.240 köy evimizin ve yine Adıyaman’daki köy evlerimizin sözleşmelerini imzaladık. 11 ilimizde aynı anda köy konutlarımızı işleteceğiz, önümüzdeki 2 ayda 244 bin 343 konut ve 11 ilimizde yaklaşık 50 bin köy konutunu da eklediğimizde 309 bin konutun üretim sürecini başlatmış olacağız. Ve yeni evlerimizin aziz milletimize şimdiden güzel olmasını temenni ediyorum.” söz konusu.
“MEVCUT YERLEŞİMLERİ MALATYA’DAKİ TÜM DEĞERLERİMİZİ DİKKATE ALAN YAKLAŞIMLA TASARLIYORUZ”
Malatya’nın tarihin en eski çağlarından beri insanlığa ev sahipliği yapmış bir şehir olduğunu vurgulayan Bakan Kurum, ” Anadolu’yu Mezopotamya’ya oradan da Asya’ya bağlayan kadim bir şehiriz ve ekonomik olarak güçlü, üreten, sanayisi ile hem kendine, hem ülkemize hem de bölgeye hizmet eden, istihdam yaratan bir şehriz. Bu anlayışla Malatya’ya bakıyor ve Malatya’nın kadim değerlerine, tarihi ve tescilli yapılarımıza, hanlarımıza, hamamlarımıza ve Malatya’daki tüm değerlerimize odaklanacağımız anlayışıyla mevcut yerleşimlerini tasarlıyoruz. kahramanlık diyarı. Bu anlamda hocalarımızın ve üniversitelerimizin yanı sıra şehrin tüm dinamiklerini içine alan bir tasarım süreci başlattık. İnşallah bilim ışığında, hem yerinde hem de rezerv alanlarında, gerçek temel üzerinde, fay hattına olan mesafeyi dikkate alarak inşaat sürecini yürütüyor olacağız.dedi.
“3,5 YIL ÖNCE BÜYÜK ACILAR ÇEKTİK, BİR HAREKET BİLİNCİYLE HAREKET ETTİK”
Bakan Kurum yaptığı konuşmada 3,5 yıl önce karanlık bir gecede Malatya’da olduklarını hatırlattı, ” Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla tüm bakanlarımız ve kurumlarımız deprem bölgesine geldi ve 3,5 yıl önce büyük acılar yaşadık. Yaşadığımız o acılar içinde, tüm imkanlarımızla o gün bir olacak bilinciyle hareket ettik. Aklımızda, ruhumuzda ve kalbimizde Malatya’daydık. Malatyalı kardeşlerimizin yanında olduk ve onların acısını, üzüntüsünü hep birlikte paylaştık, dertlerine ortak olduk. Elimizi bir an olsun bu yerden çekmedik. Kendilerine bir konuşma yaptık ve ‘deprem evlerimizi en kısa sürede bitireceğiz, konutlarımızı bir yıl içinde teslim edeceğiz’ dedik ve çok şükür sözümüzü tuttuk. Malatya’mıza yaşadığımız depremde 8.246 konutu tamamlayarak teslim ettik ve onlar artık bu evlerde inanç ve huzur içinde yaşıyorlar. Doğanyol’umuzda, Pütürge’mizde, Kalemizde, Battalgazi’mizde, Yeşilyurt’ta tüm deprem bölgelerinde ama yerinde ama rezerv alanında, şehre değer katacak bir anlayışla çalışmalarımızı yaptık, ve bugün baktığınız zaman milletimiz burada huzur içinde yaşıyor.” söz konusu.
“VURGULARIMIZLA BİRLİKTE EVLERİMİZİ BİR YIL İÇİNDE TESLİM EDECEĞİZ”
Bakan Kurum, konutları bir yıl içinde depremzedelere teslim edeceklerini belirterek, ” Çok şükür o şokta Fahriye halamızın yüzünü güldürdük ve eşini kaybeden Fikret amcamızın acısını bir nebze de olsa dindirdik. Bizler ailesini kaybeden Meriç abimize umut olduk ve bugünden buradan böyle söylüyoruz ve söylüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı, bundan önceki depremlerde Elazığ’da, Malatya’da, İzmir’de, Van’da, Afyon’da, bütün deprem bölgelerinde nasıl davrandıysak, bir yıl içinde de evlerimizi vatandaşlarımıza teslim edeceğiz; Nasıl afetlerde, yangınlarda, Antalya’da, Muğla’da nasıl davrandıysak, burada da birebir anlayışla hareket edeceğiz. Malatyalı Fatma teyzemiz ve Miran bebeğimizin her daim yanında olmaya devam edeceğiz, inşallah iş bitiminde mutluluklarına hep birlikte şahit olacağız.dedi.
“DEPREMDE KARDEŞLERİMİZİN ELİNDEN ELİMİZİ ASLA ALMAYACAĞIZ”
Depremin yaşandığı 11 ilde hayat normale dönene kadar devletin her alanda vatandaşımızın yanında olacağını kaydeden Bakan Kurum, ” O aradığında, vatandaşımız bizi aradığında dizinin dibinde olacağız. İnşaat sürecini hep birlikte yürüteceğiz ve depremzedelerimizden elimizi asla çekmeyeceğiz. Onlarla gece gündüz çalışarak Malatya’mızı yarınlara inşallah en güzel haliyle taşıyacağız. Güzel Malatya’mız için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. İnşallah çalışmalarımız Malatya’ya, Malatyalı insanımıza ve kardeşlerimize değer katacaktır. Çalışmalarımızı bu anlayışla yürütüyor, Malatya’mızı ve tüm şehirlerimizi hep birlikte kalkındıracağız. Tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, tescilli yapılarıyla bu kadim coğrafyayı burada, her alanda yeniden dirilteceğiz inşallah hiç kimsenin, hiçbir vatandaşın telaşı, şüphesi olmasın. Devletimiz tüm gücüyle deprem kuşağındadır ve inşallah son ana kadar depremzedelerimizin yanında olmaya devam edecektir.‘ O konuştu.
Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesine bağlı Çevrimtaş köyü olan depremde hasar gören Malatya’da 4 Ocak 2020’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından toplam 8.246 konut yapılıp teslim edildi.