Sağlık

Dünya Doktorları: “Depremden 6 Ay Sonra Salgın Riski Halk Sağlığını Tehdit Ediyor”

Dünya Hekimleri, Türkiye’nin güneydoğusu ve Suriye’nin kuzeybatısında meydana gelen korkunç depremden altı ay sonra konjonktivit, alerjik astım ve cilt reaksiyonlarında artış gözlemlediklerini belirterek, tifo, kolera ve verem gibi salgın hastalık risklerinin devam ettiği konusunda uyardı. çadırkent, konteyner gibi kalabalık yaşam alanlarında devam ediyor. kurmak.

6 Şubat’ta meydana gelen 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki iki büyük sarsıntının üzerinden altı ay geçti. Depremin ilk günlerinden itibaren doğrudan sahada çalışmalarını sürdüren Physicians of the World, Hatay ve Suriye’deki depremlerden etkilenen insanlara uzun vadeli ve sürdürülebilir insani yardım sağlamak için temellerini atıyor. Dünya Hekimleri, depremlerden altı ay sonra afetten etkilenen 15 milyon insanın sağlığının ciddi tehdit altında olduğu uyarısında bulunan bir basın açıklaması yaptı. Bölgede; Enkaz kaldırma işleminin neden olduğu asbest ve toza bağlı hastalıkların yanı sıra, risk altındaki sağlıklı bireylerde uzun vadede kansere yakalanma ihtimalini artırma potansiyeli bulunmaktadır.

Asbest, bölgedeki insanlar için önemli tehlikeler oluşturmaktadır.

Halk sağlığının korunması için değerli görevler üstlenen Dünya Hekimleri, etkilenen bölgelerde konjonktivit, alerjik astım ve cilt reaksiyonlarında artış görüldüğüne dikkat çekiyor. Dünyanın doktorları, sıcak havanın ve temiz su eksikliğinin mikroorganizmaların ve böceklerin çoğalmasına neden olarak uyuz ve gastroenterit vakalarında artışa neden olduğu konusunda uyarıyor. Dünya Hekimleri, depremden bu yana çok sayıda kişinin yerleştirildiği çadırkent, konteyner gibi kalabalık yaşam alanlarında tifo, kolera ve verem gibi salgın hastalık risklerinin devam ettiğini duyurdu.

World Physicians Deprem Acil Müdahale Operasyonları Saha Yöneticisi Cuma Ali Özbek, deprem bölgesinin saha çalışmalarından şu gözlemleri aktardı: “Havaların ısınmasıyla birlikte ciddi hasar gören ve yıkılma riski taşıyan binalar yavaş yavaş yıkılmaya başladı. Bu yıkım işlemi sonucunda asbest tehdidi ortaya çıktı. Asbest insan sağlığına zararlı tehlikeli bir maddedir. Çevre Mühendisleri Odası tarafından yapılan bir araştırma, her iki binadan birinde asbest tespit edildiğini ortaya koyuyor. Bu da özellikle bu bölgedeki insanlar için önemli tehlikeler oluşturmaktadır. Üst solunum yolu rahatsızlıklarındaki artış devam ediyor ve taşınabilir kitlerimiz kırsal ve merkezi bölgelerde temel sağlık hizmetleri sunmaya devam ediyor.”

Gelecek hafta 39 bin kadının doğum yapması bekleniyor

  Dünya Doktorları, deprem bölgesinde yaşamak zorunda kalan kadınların genişleyen ailelerine baktıklarını ancak barınma koşullarının düzgün bir şekilde bozulduğunu söyledi. Depremzedelerin su bulduklarında yemek bulmak, yemek yapmak, yıkanmak veya temizlik yapmak gibi işlerle meşgul olduklarını bildirdi. Etkilenen bölgelerde 356 bin hamile kadının tespit edildiğini belirten World Doctors, bunların 39 bininin önümüzdeki haftalarda doğum yapmasının beklendiğini, tuvalet ve sanitasyon tesislerinin olmaması gibi durumların büyük sıkıntı kaynağı olmaya devam ettiğini bildirdi. tansiyon.

117 binden fazla kişiye sağlık hizmeti verildi

Depremden sonraki ilk günlerden itibaren Dünya Hekimleri, sağlık sistemini desteklemek ve temel sağlık hizmetlerindeki eksiklikleri gidermek için sağlık ekiplerini seferber etti. Dünya Hekimleri, Şubat 2023’ten bu yana Hatay’da 17 bin kişiye destek verdi ve 12 binden fazla tıbbi konsültasyon sağladı. Ayrıca 5.000’den fazla kişiye manevi destek sağlamıştır. Ayrıca World Doctors, deprem sonrası Suriye’nin Afrin ve İdlib (Suriye) bölgelerinde konumlandırdığı sağlık merkezleri ve taşınabilir gruplar aracılığıyla 83 binden fazla kişiye temel sağlık hizmeti verdi. World Doctors, bölgedeki hizmetlerini artırmayı, Hatay’da kurduğu inanç alanının sayısını artırmayı, depremden etkilenen diğer illere de yaygınlaştırmayı ve bunu diğer sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra iş birliği içinde yapmayı hedefliyor. Bölgedeki resmi makamlar.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

pendik-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu